''Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH''

objavljeno 15. ožujka 2019. | zadnja promjena 21. ožujka 2019.

U suradnji s nevladinim organizacijama Save the Children in North-West Balkans, UNICEF BiH i MFS Emmaus Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i športa Kantona Središnja Bosna tijekom ožujka, travnja i svibnja 2019. godine realizirati će 20 radionica (10 za nastavnike i 10 za roditelje ) u osnovnim i srednjim školama Kantona Središnja Bosna u sklopu projekta ''Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH'', a koji ima za primarni cilj prevenciju i adekvatan odgovor na izazove koji se tiču zanemarivanja, zlostavljanja, zloupotrebe i iskorištavanja djece u digitalnom okruženju.

Planirane prioritetne projektne aktivnosti odnose se na jačanje kapaciteta nastavnika i roditelja u cilju podizanja nivoa sigurnosti učenika u digitalnom okruženju.

Tijekom ovoga tjedna realizirane su edukacije za nastavnike i roditelje u OŠ ''Bila'' Vitez i OŠ ''Safvet beg Bašagić'' Novi Travnik. Nastavnici navedenih odgojno-obrazovnih ustanova imali su priliku slušati predavanje na temu ''Sigurnost djece u digitalnom okruženju i školska nastava'', dok su roditelji kroz jedan interaktivni razgovor problematizirali pitanje ''Odgovornog roditeljstva u digitalnom okruženju''.

Edukatori za nastavnike i roditelje prošli su kvalitetne edukacije za edukatore, te isti su podijeljeni u tri tima. Navedene stručne timove čine profesori informatike Ines Grabovac i Marin Garić, stručni suradnici: Ivanela Brković i Zijada Karajlić te predstavnici roditelja i Ministarstva obrazovanja: Hajdar Pašanović i Ivica Augustinović.

Vjerujemo kako će projektne aktivnosti postići zacrtani cilj na korist učenika, nastavnika ali i roditelja učenika i kako će se na istoj osnovi zagovarati, razvijati i daljnje aktivnosti koje imaju za cilj pragmatično podizanje svijesti o sigurnosti djece u digitalnom okruženju i podizanje kvalitete rada u odgojno-obrazovnim ustanovama.